sunnuntai 16. elokuuta 2015

Mitäköhän Jane Austen ajattelisi?

Toivoton romantikko tässä hei! =)

Jane Austen ja hänen kirjansa. Aah. Romantikon voi leivän päällä, jos sallitte käyttää moista kielikuvaa.

Eräs suurimmista aarteistani, koko Austenin tuotanto yksissä kansissa.

En edes muista koska olen lukenut ensimmäisen Austenin kirjoittaman novellin, mutta sillä tiellä ollaan ja fanaattisesti. Ehdoton suosikkini, ah niin monen muunkin, on Ylpeys ja ennakkoluulo. Mr Darcy, Elizabeth...ällöttävä Mr Collins ja niin sydämellinen Mr Bennet. Mitä sitä voi romantikko (ja brittifani) muuta kirjalta toivoa kuin historiallista brittimaaseutua, huumoria ja juuri sitä; romantiikkaa. Eikä mahtava pukuloistokaan ole yhtään negatiivinen asia...melkein tekisi mieli järjestää teemabileet...teemana esimerkiksi Pemberleyn tanssiaiset!

Kuluvana kesänä eksyin (vaihteeksi) suosikkikirjakauppaani, Suomalaiseen, ja siellä tietysti jokavuotisesti oli kiusana pöydät notkuen kesälukemista "3 pokkaria 15€"..ja voi sitä sisäistä riemun kiljahdusta kun huomasin ison pöydän takana sen pienen pöydän, jossa oli pokkareita englanniksi! Ja sitten pääsikin pieni äännähdys ihan oikeasti, kun silmiini osui kanarianlinnunkeltainen kirja jossa luki kannessa "Death comes to Pemberley". Jokainen Austen-fani tunnistaa kyseisen paikan saman tien, ja takakansi kertoikin että kyseessä on brittiläisen dekkarikirjailija P.D. Jamesin jatkotarina Ylpeydelle ja ennakkoluulolle. (!!!)


Elizabethin ja Mr Darcyn häistä on kulunut 6 vuotta, ja on aika järjestää vuotuiset tanssiaiset Pemberleyssä. Tanssiaisiin asti ei kuitenkaan koskaan päästä, kun Pemberleyn mailta löytyy ruumis. Ja kukapa muukaan siihen on sotkenut itsensä kuin paha poika Mr Wickham. Asiaa aletaan selvittää ja kirjan loppupuolella syyllinenkin saadaan selville, ja voi pojat mitä kaikkea muuta paljastus tuokaan muassaan! (en tietenkään halua kertoa ja paljastaa juonta liian yksityiskohtaisesti jotta kiinnostuneille jää jotain luettavaakin!)

Kirjailija James on arvostettu dekkareiden raapustelija ja pitää siitä että saa luoda hahmot itse alusta alkaen. Itsekin Austen-fanina hän kuitenkin halusi ottaa haasteen vastaan ja luoda tarinan jo luodun maailman pohjalle. Hän onkin saanut hyviä arvosteluja teoksestaan, eikä suotta. Eräässäkin arvostelussa sanotaan, että James jakaa Austenin kanssa kieron huumorintajun. Totta. Toinen aika mieletön palaute kriitikolta on ollut "Austen olisi ylpeä."

Jatko-osia Austenin kirjoille on tehty kymmeniä ja sitten kymmeniä, mutta tämä oli ensimmäinen johon itse sain syventyä. Enkä kadu ollenkaan. Joskus moinen "klassikkoon kajoaminen" voi olla katastrofaalista, mutta tätä kirjaa lukiessa tuntui välillä jopa siltä kuin teksti olisi Austenin omasta kynästä.

Suosittelen.

Ja nyt kun pääsin Austenista höyryämään, niin miksi jättää tähän? ;D

On myös kaksi aivan mahtavaa nauruhermoja kutkuttavaa leffaa, jotka on tehty kunnioittaen Ylpeyttä ja ennakkoluuloa. Tai no toinen niistä on brittiläisen televisoyhtiö ITVn tuottama minisarja joka on täydellinen sunnuntaipläjäys vaikka valkoviini kyytipoikanaan. =P




Minisarja "Lost in Austen" kertoo nykypäivän Lontoossa asuvasta nuoresta naisesta nimeltään Amanda joka on sydänjuuriaan myöten rakastunut romanssiin Mr Darcyn ja Elizabethin välillä, ja hänen täydellinen iltansa pitääkin sisältään kynttilöitä, viltin sekä puhki kuluneen, nurkista käpristyneen, kopion Ylpeydestä ja ennakkoluulosta. Hänen oma poikaystävänsä on epäromanttisin, perinteisin, englantilainen jalkapallofani joka kosii Amandaa humalassa olutpullon metalliklipsulla. Ei oikein innosta romantiikan nälkäistä neitiä ja hän päätyykin..vaihteeksi..omalle sohvalle sen viinilasin ja kirjan kanssa.


Homma käy jännäksi kun outojen sattumusten kautta Amanda päätyy Bennettien taloon (oikeasti) keskelle Ylpeyttä ja ennakkoluuloa....ja jottei asiat olisi liian yksinkertaisia, Elizabeth päätyy Amandan tilalle nykypäivän Lontooseen. Siinä sitten nykypäivän aparaatteihin jne tottunut Amanda koittaa pitää langat käsissään ettei tarina muuttuisi. Koita siinä sitten selitellä hahmoille miksi tiedät heistä kaiken, tulevankin, ilman että olet koskaan heitä tavannut!

Eli kuten huomaatte, konseptina aika loistava. Nähtynä vielä loistavampi! Eikä minua ainakaan alkuperäisestä tarinasta nähdyt versiot ja niiden näyttelijät mitenkään kummitelleet takaraivossa...tämän minisarjan versio Mr Darcysta oli vähintään....miellyttävä. ;)


Toinen, ihan elokuva, joka on noussut suosikkeihini, on "Austenland" joka on julkaistu vasta viime vuonna...muistaakseni..korkeintaan ihan alkuvuodesta 2015.


Tarinassa myydään elämysmatkoja Austen-faneille...amerikkalaisille Austen-faneille..ja siitä se soppa syntyykin. Vieraiden saapuessa kartanoon heille annetaan Austenin aikaiset roolit ja heidän pitää pysyä niissä koko vierailunsa ajan. Kartanossa työskentelee näyttelijöitä jotka koittavat tehdä vieraiden kokemuksesta rahan arvoisen, ja mitä erikoisempia hahmoja ja ihmisiä päästäänkin tapaamaan. Tarinalla on onneksi onnellinen loppu, ja jälleen kerran siihenkin liittyy se maaginen "Mr. Darcy". Tämä on hyvän mielen elokuva jossa paha saa palkkansa ja katsoja on sen nähtyään hymy huulilla. Suosittelen myös tätä nautittavaksi esimerkiksi sen valkoviinilasillisen kera. =)




Tuliko tarpeeksi Jane Austen-asiaa yhdelle päivälle? =D No teille on ainakin puuhattavaa hyväksi toviksi jos kaikkiin yllämainittuihin herkkuihin haluatte/aiotte tutustua.

Austenin täyteistä alkusyksyä! Vai pitäisikö sanoa Mr Darcyn täyteistä......? ;)


-Pikkukarhu

P.S. Jos joku tuttu haluaa lainata kirjan tai jomman kumman tvstä katsottavan niin sopii vinkata, täältä löytyy! =)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti