keskiviikko 9. joulukuuta 2015

Itsenäisyyspäivän reseptit.

Tässä lupaamani kolme reseptiä menneen sunnuntai Itsenäisyyspäivän vastaanotoltani. =)

Ensimmäisenä herkullinen toffee, joka suli suussa kuin parempikin Omar-karamelli. Tämä herkkuresepti jää ehdottomasti käyttöön, ja ehkä seuraava satsi on työn alla nopeammin kuin luulemmekaan.

Kermainen vaniljatoffee



75g voita
375g valkoista suklaata
300g ruskeaa sokeria (vaaleaa)
170g maitojauhetta
225g pieniä vaahtokarkkeja (mutta kyllä ne isotkin sekoittuvat)
2rkl vaniljauutetta

1. Vuoraa 20,5cm neliskanttinen vuoka leivinpaperilla.


2. Pienennä suklaa pieniksi paloiksi, lähes muruiksi, joko käsin tai tehosekoittimella (itse käytin kekseliäästi raastinta)

3. Laita voi, sokeri ja maitojauhe ja iso ripaus suolaa isoon kattilaan/pannuun miedolle lämmölle välillä sekoitellen, kunnes sokeri sulaa (itse laitoin kaikki osat erikseen ja sekoitin pikkuhiljaa, maitojauhe kannattaa muistaa muuttaa nestemäiseen muotoon).  Sekoita joukkoon vaahtokarkit ja nosta lämpö keskitasolle (älä anna seoksen kiehua). Sekoita usein kunnes vaahtokarkit ovat kokonaan sulaneet ja seos on tasaista.

4. Kiehauta seos ja anna kuplia n.5min useasti sekoitellen ,kunnes seos tummenee karamellin väriseksi. Ota pannu levyltä ja sekoita välittömästi joukkoon valkosuklaa sekä vaniljauute (ole varovainen, seos kuplii ja on erittäin kuumaa!). Kaada seos vuokaan mahdollisimman nopeasti (jos seos jähmettyy kaataessasi, lämmitä sitä liedellä uudelleen) ja jätä jäähtymään noin 3ksi tunniksi (ei jääkaappiin).

5. Siirrä toffee vuoasta ja leikkaa n. 2,5cm kokoisiksi neliöiksi. Lopullinen toffee muistuttaa koostumukseltaan Omar-karamelleja.


VINKKI:Saat toffeesta jouluversion, kun seuraat ohjetta numeroon kolme asti ja sekoitat joukkoon vaniljauutten sijasta 1rkl tummaa rommia, 1,5rkl jouluisia mausteita (esimerkiksi piparkakkumaustetta) ja 125g kuivattuja hedelmiä (esimerkiksi rusinoita ja kuivattuja karpaloita). Lisää valkosuklaa. Kaada seos vuokaan ja ripottele välittömästi massan päälle vielä hedelmäsekoitusta ja painele niitä hieman, jotta ne tarkertuvat toffeen pintaan. Jäähdytä ohjeen mukaan.
Säilyy ilmatiiviissä astiassa huoneenlämmössä noin kuukauden. Ellei ole syöty jo samana iltana. =D

Pikkusuolainen pinaattipaistos oli sen verran mukava kokemus suussa, että sitä tekee mielellään vaikka ihan vain iltapalaksi itselleen arkenakin. Ja vaikka muoto onkin kranssimainen, ei se onneksi sido herkkua liiaksi jouluun.


Pinaattipiiras




500g valmiiksi kaulittuja lehtitaikinalevyjä (5kpl)

Täyte:
50g tuoretta pinaattia
100g ricottajuustoa tai maustamatonta tuorejuustoa
50g fetajuustoa
2 kananmunaa
suolaa tarvittaessa
rouhittua mustapippuria

1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Jätä levyt hieman kohmeisiksi, silloin niitä on helpompi käsitellä.

2. Huuhtele ja hienonna pinaatti. Murskaa fetajuusto haarukalla. Sekoita keskenään pinaatti fetamurska, tuorejuusto, kananmunat ja mustapippuri. Mausta tarvittaessa suolalla.

3. Leikkaa taikinalevyt kolmioiksi, ja asettele ne ympyrän muotoon limittäin. 

4. Jaa täyte levyille ohueksi kerrokseksi. Jätä levyjen reunoille hieman tilaa.

5. Kieritä kolmio kerrallaan kohti keskustaa. Paina taikinarulla napakasti kiinni pohjalevyyn.



6. Voitele kranssi kananmunalla ja ripottele halutessasi päälle seesaminsiemeniä.

7. Kypsennä uunin keskitasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia.

Piirakka maistuu parhaalta hieman lämpimänä mutta voit myös valmistaa piirakan jo edellisenä päivänä ja lämmittää sen miedossa uunin lämmössä.

Kolmantena jaan teille jälkiruoan reseptin, joka on peribrittiläinen jouluherkku. Tein tätä ensimmäisen kerran aika tarkkaan vuosi sitten itsenäisyyspäivänä, kun J:n kanssa juhlimme omaa brittijouluamme ja totesimme sen herkulliseksi. Mikä siis parempi syy tehdä se jälleen kuin hyvät ystävät..ja joulun aika.

Traditional English Trifle


Kuvassa vuoden takainen trifle.

Maitokiisseliin:
4 munan keltuaista
25g hienoa sokeria
1tl maissijauhoa
425ml kermaa
1tl vaniljauutetta

Täytteeseen:
kakkupohja
2rkl vadelmahilloa
150ml sherryä (kuivaa)
275g jäisiä vadelmia
1tl hienoa sokeria
2 keskikokoista banaania

Kuorrutukseen:
275ml kermaa
mantelilastuja

1. On parasta aloittaa täytteestä, joten halkaise kakkupohja pitkittäin, levitä vadelmahillo ja aseta päällinen paikoilleen (itse ostan aina laiskana valmiin kerroskakkupohjan).

2. Leikkaa pohja pienemmiksi paloiksi ja aseta tasaisesti kulhon pohjalle. Tee pohjiin pienet reiät ja kaada sherry varovasti niiden päälle. Jätä hetkeksi, jotta sherry imeytyy pohjiin. Kääntele kulhoa kuitenkin välillä ettei kulhoon jää yhtään nestettä.

3. Valmista nyt maitokiisseli. Sekoita ensi maissijauho, keltuaiset ja sokeri kulhossa. Kuumenna kerma kattilassa ja kun se saavuttaa hautumispisteen, kaada se munaseoksen päälle koko ajan sekoittaen. Kaada seos nopeasti takaisin kattilaan, lisää vaniljauute ja sekoita keskilämmöllä kunnes seos alkaa kuplia ja paksuuntua (älä huoli, ei se saostu-jos seos näyttää rakeiselta, se kyllä tasoittuu kun lämpö vatkataan pois). Kaada seos takaisin kulhoon ja anna jäähtyä.

4. Laita vadelmat sokerin kanssa kattilaan suoraan jääkaapista. Kuumenna miedolla lämmöllä sekoittaen, kunnes marjat ovat sulaneet ja mehut alkavat irrota. Tähän menee noin 5minuuttia, jätä jäähtymään.

5. Kootaksesi tortun kääntele kulhoa ja varmista että sherry on imeytynyt pohjaan. Kuori ja viipaloi banaanit. Valuta ylimääräinen neste pois vadelmista. Ripottele vadelmat pohjan päälle ja niiden päälle banaanit.

6. Kaada maitokiisseli kaiken tämän päälle. Vatkaa kerma ja asettele pinnalle. Pinnalle voit ripotella maissilastuja.

Peitä kelmulla ja pidä tarjoiluun asti kylmässä. Itse teen tämän yleensä päivää ennen h-hetkeä, se vain on vähän parempi kun se on päässyt hetken "seisomaan".

Noniin...siinäpä teille taas testattavaa ja herkuteltavaa. Ei muuta kuin keittiöön sieltä! =)

-Pikkukarhu

4 kommenttia:

  1. Moikka Elina :) Innostuin yksi ilta lueskeleen sun blogia ja tykkään tästä tosi paljon..! :)

    Nämä reseptit ja erityisesti tuo pinaattikranssi vaikutti niin hyviltä, että päätin laittaa sen heti kokeiluun. Totesin, että reseptissä on varmaan oleellisinta käyttää tuoretta pinaattia pakasteen sijaan, koska mun täyty meni ihan plörinäksi..! :D Valutin sulatetun pinaatin, mutta loppujen lopuksi täyte oli ihan lirua ja eihän se noiden kolmioiden sisällä pysynyt. Pienessä känkkäränkässä meinasin jo viskata koko komeuden raakana roskiin, mutta laitoin sen kuitenkin uuniin. Katsotaan miten käy! :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja kiva kuulla että tykkäät!! :)

      Ja joo, kyllä se tuoreella kannattaa tehdä, mutta on se parilla kerralla kun olen tehnyt niin silläkin hieman plöröä.. Mutta hyvää ollut silti!

      Toivottavasti maistui!?

      Poista
    2. Maistui, tosi hyvin! Ihan yllättävän ok-näköinen siitä tuli, vaikka mieskin (se pirulainen ;) ) nauroi että "ei sen juu varmaan ihan tolta pitänyt näyttää" :D Mutta sen verran hyvää ja sai niin kehuja, että kyllä varmasti tulee useamminkin tehtyä :) Mutta sillä tuoreella pinaatilla sitten ;)

      Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista